Kulturisten – Guri Guri Henriksen

Velkommen til separatutstilling i Galleri Vanntårnet.
Åpning lørdag 26. sept kl 12.00 – 16.00

26. september – 11. oktober 2020

Guri Guri Henriksen jobber med papir/skyggespill. Hun er vokst opp i Oslo og flyttet til Nesodden i 2011. Hun har utdannelse fra Kunstakademiet i Paris, 1989-95. Samt tatt etterutdannelsen «Teaching artist» gjennom Seanse.no og Høyskolen i Volda. Hun har deltatt i utstillinger som Tegnebiennalen, gruppeutstillingen «Boundeless» på Stenersenmuseet, som også reiste rundt i Norge med Riksutstillingene, i den forbindelse gjorde hun performance på Stenersenmueet og Grenselandmuseet, Kirkenes. Hun har stilt ut på prosjektrommet på Tegnerforbundet, deltatt på Vestlandsutstillingen, flere ganger på Østlandsutstillingen. Vist animasjonsfilmer på diverse kortfilmfestivaler blant annet «Mostra de Video Art Internacional d’Alcoi», Valencia, Spania eller «Femina filmfestival», Verdal. Guri Guri har mottatt 3 åring arbeidsstipend, prosjektstøtter, diversestipend, reisestipend. Siden 2014 har hun jobbet med skyggespillrelaterte prosjekter, blant annet to sceneproduksjoner for barn og et forprosjekt innen scenekunst gjennom Animalske produksjoner, med ansvar for det visuelle samt verksteder for publikum.  Guri Guri jobber også som kurator innen formidling ved Nasjonalmuseet.

KUTT

Tegning er min base, min bakgrunn. De siste årene har jeg imidlertid jobbet frem en teknikk med papirkutt; jeg tegner med kniv.

Teknikken med papirkutt begynte jeg med i 2011, etter å ha jobbet inngående med formidling av den franske kunstneren Christian Boltanskis verk «Théâtre d’ombres» på Museet for samtidskunst.

I mitt kunstneriske virke inngikk jeg etter dette i et samarbeide med mennesker fra det frie scenekunstfeltet, (Animalske produksjoner) og begynte å jobbe med scenografi til produksjoner med skyggespill.

Jeg lager romlige papirinstallasjoner, scenografiske arbeider og illustrasjoner med papirkutt og skygger, og utforsker med mine arbeider skjæringspunktet mellom scenekunst og billedkunst.

Arbeidene i utstillingen KUTT har tatt utgangspunkt i anatomiske plansjer, men er også en videreutvikling av de store formatene jeg jobbe med til scenografiene.  Jeg jobber i det trygge sorte, og slipper inn mer og mer lys. Det er alltid overaskende hvordan lyset treffer flatene og går gjennom de små glippene, sporene. Jo mer hull arkene får, jo mer lys kommer inn og jo sterkere opplever jeg at materialet virker. De er ikke lenger ark, ikke lenger skjørt papir, de er selvstendige objekter, nesten skulpturer. Men så under monteringen kjenner jeg likevel det skjøre, at de når som helst kan gå i stykker, revne.
Arbeidene er jobbet frem inne i Vanntårnet og tilpasset rommet.  Jeg gleder meg til å se publikum bevege seg foran, forbi, rundt, på baksiden, jeg gleder meg til å se mennesker gjennom de små hullene, tegningene gjort med kniv.

Verk av Guri Guri Henriksen

Du kan lese mer om Guri Guri Henriksens arbeid på hennes nettside.