Cheann og Plur, Body Extended

Veronica Cheann:

 I utstillingen “Body Extended”, utforsker Veronica Cheann rommet som omgir kroppen gjennom installasjoner og smykkekunst; der kunstneren i framstillingen av smykkene, i dette tilfellet ringer, ikke anvender kroppen som objekt, men konsentrer seg om det negative rommet rundt og mellom våre fingre. Det handler også om å fokusere på det vi allerede eier og kan hevde som vårt eget – kroppen vår.

 I verkene blir rom gjenoppdaget, avgrenset og betraktet gjennom ulike åpninger. Lys blir  fanget, projisert og skinner tilbake på utgangspunktet – kroppen. I installasjonen bruker Veronica det menneskelige hode som et rom fylt av en evig lyst omgitt av overveldende stimuli; en mental tilstand av å være i drift mens man følger et lys: det er  avvæpnende, det passerer og det forsvinner. Om man forveksler det flyktige lyset med en  varde eller et fyrtårn, midt på dagen når sola er høyest, kan man gå inn i disse vage rommene og pendle mellom det tapte og det som er funnet.

 Veronica mottok sin bachelorgrad i materialbasert kunst, med fokus på metall og smykkekunst fra Khio 2019. Hovedmediet hennes er smykker og installasjon. Hun bruker ofte organiske materialer i arbeidet sitt, og i hennes siste arbeid er hovedmaterialet lys og rom.

Veronica Cheann vokste opp i Hong Kong og studerte og jobbet i USA før hun flyttet til Nesodden, Norge. 

Tonje Plur (f. 1985) jobber med mote som fenomen, og er opptatt av påkledning – i utvidet forstand. I kunstnerskapet sitt undersøker hun hvordan klær kan brukes som kommunikasjon, og hvordan mote og tekstiler dermed forteller noe om samtiden, mennesker, identitet og tilhørighet. Hun baserer sine prosjekter på moteteoretiske tekster, som inkluderer sosiologi og kulturelle studier. Plur studerer drakthistorien for å forstå samfunnet, både historisk og samtidspolitisk. Dagens tekstilindustri gir et frampek til kommende tider ogforholdet vårt til klimapolitikk og ressursbruk.

I utstillingen viser Plur to serier med tekstile verk: Personae og AW24. Personae er en studie av motens relasjon til portrettet. Prosjektet tar utgangspunkt i hvordan ulike klær, smykker og symbolske gjenstander har vært brukt i portrettmaleriets historie. Miljø og bekledning har vært, og er fortsatt, et sterkt virkemiddel for å fortelle noe om personen som er portrettert. Plur bruker elementer fra historien og ser det i sammenheng med nåtidens selvkonstruksjon gjennom påkledning. Hun undersøker hvordan plaggenes symbolverdi og språk knytter oss til omverdenen. 

Tonje Plur bor og arbeider i Oslo. Hun har svennebrev i kjole- og draktsøm og en mastergrad i klesdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber med kroppslige skulpturelle verk i tekstil, strikk og ulike sømteknikker og har stor utstillingsvirksomhet.