Ingvild Kjær Tofte og Marianne Darlén Solhaugstrand

All of Gods Dark Places are mine – Solhaugstrand

Utstillingens siste helg:
lørdag 14. mai, søndag 15. mai 2022 i Galleri Vanntårnet åpent kl 12-16.

Velkommen til finissage og kunstnersamtale med
Marianne Darlén Solhaugstrand og Ingvild Kjær Tofte
i Galleri Vanntårnet søndag 15. mai kl 14.30

Samtalen ledes av kurator og billedkunstner Thale Fastvold. På utstillingens siste åpningsdag, møter kunstnerne Ingvild Kjær Tofte og Marianne Darlén Solhaugstrand kunstnerkollega og kurator Thale Fastvold til samtale om arbeidet med utstillingen i Vanntårnet og deres respektive kunstnerskap.  

Både Solhaugstrand og Kjær Tofte arbeider med figurasjon i sine malerier, men ikke nødvendigvis realisme. Arbeidene deres har snarere et anstrøk av noe absurd, noe drømmeaktig eller spirituelt. Landskap og botanikk framtredende elementer i begges bilder, som gjerne kan oppleves som bruddstykker av fortellinger.

Thale Blix Fastvold (f. 1978)  bor og arbeider i Oslo og er utdannet fra Istituto Europeo di Design i Roma (BA fotografi), Universitetet i Oslo  (Cand. mag. litteraturvitenskap og kunsthistorie) og Høgskolen i Telemark (kuratorvirksomhet). Hun er fra 2018 styreleder i kunstnerorganisasjonen Forbundet Frie Fotografer. Fastvold stiller ut nasjonalt og internasjonalt, eksempelvis på Museet for Nonconformist kunst i Russland, Museet for Avant-garde i St Petersburg, USF Verftet i Bergen, Ortega y Gasset Projects i New York, Studio 17 i Stavanger, Small Projects i Tromsø, og Tegnerforbundet i Oslo. Kunstnerboken hennes «Ghost of M» (2017) hadde boklansering på paviljongen til Bosnia-Hercegovina på Veneziabiennalen. 

Marianne Darlén Solhaugstrands bilder er naturen en scene for rituelle handlinger og spirituelle fenomener. Solhaugstrand er inspirert av religiøse fremstillinger hvor den den mannlige kroppen fremstilles som et redskap for det gudommelige.  Solhaugstrands arbeider har gjennom en årrekke kretset rundt tema som omhandler kjønn og identitet. På galleri Vanntårnet møter vi representanter fra The Sisters of Perpetual Indulgence, en verdensomspennende LGBT nonneorden med opphav i  San Fransisco, som iført dragsminke og nonne-antrekk driver med veldedighet for å rette søkelyset mot spørsmål rundt kjønn og moral, støtte Aids syke og drive folkeopplysning. Solhaugstrands malerier kan leses som bruddstykker av en fiksjon, hvor søstrene er muser og modeller, heller enn rene portretter. Tittelen på maleriene ”All of Gods Dark Places are mine” er lånt fra et dikt av kunstneren Billy Childish. Solhaugstrand har hentet inspirasjon fra tegneserier, romantikkromaner, pulp-filmer, samt spirituelle malere som Leonora Carrington, Charles Bruchfield og William Blake, samt norske romantikere som Knut Baade og Peder Balke.  

Ingvild Kjær Toftes prosjekt – Sanatorium, kretser rundt tanken på at både natur og sivilisasjon er foranderlige og forgjengelige størrelser. Hvor ligger balansepunktet, og hva skjer når det tipper over – enten den ene eller andre veien? Tanken på hva som står på spill er fryktinngytende, men estetisk sett full av fantastiske muligheter. I bildene hennes kommer noen av disse tankene til uttrykk. Arbeidene hennes har gjerne et scenisk preg, som bruddstykker fra en fortelling. Planter og botaniske elementer er framtredende i arbeidene hennes, med sine iboende beretninger om livets gang. 

Marianne Darlén Solhaugstrand (f 1975 i Tromsø) har hovedfag fra Institutt for Farge ved Kunsthøyskolen i Oslo i 2004, videreutdannelse i praktisk pedagogikk fra Høyskolen i Oslo i 2009, samt Kulturledelse ved OsloMet i 2018. Solhaugstrand har hatt separatutstillinger ved bla. Galleri Nordnorge, Tromsø Kunstforening, Galleri LNM, Tegnerforbundet og Haugesund Billedgalleri.  

Hun har stilt ut på gruppeutstillinger på bla. Akershus Kunstnersenter, Nordnorsk Kunstmuseum, Thessaloniki biennalen, Dronninglund Kunstnersenter, Seoul Art Center. Hun har deltatt to ganger på Høstutstillingen. 

Hun har mottatt 19 offentlige stipender, samt 4 stipend fra private stiftelser. Hun er innkjøpt av bla. Sparebank1 Nord – Norges Kunststiftelse, Nordnorsk Kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri. Solhaugstrand er medlem av bla. NBK, LNM, UKS og TF. 

Ingvild Kjær Tofte (f 1975), er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (MFA 2010), og har tidligere hatt separatutstilling ved blant annet LNM og BOA. Hun har deltatt på en rekke  gruppeutstillinger, senest ved Kunstbanken på Hamar, og Østlandsutstillingen. Arbeidene hennes er innkjøpt av bla Nesodden Kommune, Norges Bank og Helsebygg Midt-Norge.

Begge kustnerne bor og arbeider på Nesodden.