Per Kleiva – Minneutstilling

PER KLEIVA (1933-2017)
Galleri Vanntårnet 15.04.-07.05. 2023
Det vil bli vernissage i Galleri Vanntårnet fra kl. 12.15, første åpningsdag.

Musikalsk innslag ved PER ZANUSSI og HÅKON KORNSTAD.
JAN ERIK VOLD og LARS MØRCH FINBORUD vil samtale omkring Kleiva og hans kunstneriske virke.
Vi gleder oss stort og ønsker publikum fra fjern og nær hjertelig velkommen!


Per Kleiva arbeidet som maler og grafiker. Flere av hans arbeider står som ikoner i norsk kunsthistorie. Kleiva ble utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, Kunstakademiet i Stockholm, Kunstakademiet i København og Kunstakademiet i Firenze. Som grafiker arbeidet han med serigrafi.
Per Kleiva var spesielt kjent for sine eminente silketrykk, bl.a. serien Amerikanske sommerfugler og Blad fra Imperialismens dagbok I, II og III, som står som ikoner i norsk kunsthistorie.
Han hadde en rent grafisk tilnærming til sine verk, med enkle former satt sammen til større komposisjoner. – «Jeg prøver å formidle en trassig optimisme. Jeg vil vekk fra underholdningen, over i det eksistensielle. Jeg vil nå så nær det banale som mulig. Uten å bikke over. Det banale er ofte det mest alvorlige. Nakent. Det er en kort vei over i føleriet. Det er en syltynn linje mellom det basale, grunnleggende, og det banale. Jeg lager grafikk ved siden av maleriene. Det er en litt annen verden. Her vil jeg ta frem det vakre og positive i verden. Dyrke estetikken.»Som kunstner har Per Kleiva hatt stor suksess både i Norge og i utlandet. Han har hatt utstillinger blant annet på Henie Onstad Kunstsenter, Norske Grafikere og Kunstnerforbundet, så vel som i Frankrike, Tyskland og Brasil. Han er representert i samlingen til Nasjonalmuseet for Kunst, Rikssamlingen, Henie Onstad Kunstsenter og Århus Konstmuseum.
Utstillingen på Galleri Vanntårnet viser i hovedsak verker fra hans grafiske produksjon.
Kleiva var professor i maleri ved Kunstakademiet i Oslo fra 1987-1993, og han har også utsmykket mange offentlige bygg.
Det har vært to store retrospektive utstillinger med Kleivas verker, en på Trondheim Kunstmuseum i 2011 og en på Kunstnernes Hus i 2018.
Tekst: Merete Hovdenak/Kunstverket Galleri.